Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον αρχίζει δουλειά για το ΓεΣΥ

Η διαμόρφωση συνθηκών παροχής υγειονομικής φροντίδας υψηλής ποιότητας σε όλους τους Κύπριους είναι το όραμα με το οποίο αναλαμβάνει τα ηνία της διαχείρισης της νέας δομής των κυπριακών κρατικών νοσηλευτηρίων ο σερ Ντέιβιντ Νίκολσον.

«Από τότε που έφυγα από τη διοίκηση του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας το οποίο υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος από το 2006) στα μέσα του 2014 εργάστηκα σε περίπου 20 χώρες μέσω διαφόρων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρείχα υποστήριξη και συμβουλές σε κυβερνήσεις που εισήγαγαν στις χώρες τους κεντρικά συστήματα ιατρικής περίθαλψης. Και ενώ ήταν τιμή μου αυτοί οι συμβουλευτικοί ρόλοι, το υπόβαθρό μου είναι αυτό του διευθυντή και το βρήκα κάπως εκνευριστικό να μην εμπλέκομαι στην εφαρμογή των συμβουλών μου», είπε, απαντώντας στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να αναλάβει μία πρόκληση σαν το νέο ΓεΣΥ.

Εξήγησε επίσης ότι είχε δεχθεί αντίστοιχες προτάσεις για να αναλάβει τα συστήματα υγείας άλλων χωρών τις οποίες είχε απορρίψει. Στην περίπτωση της Κύπρου, αποδέχθηκε την πρόταση του Υπουργού Υγείας, είπε, για τρεις λόγους: «Για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση του τομέα υγείας χρειάζεται μεγάλη πολιτική στήριξη και δεν γνωρίζω άλλη χώρα που η νομοθεσία πέρασε ομόφωνα. Επίσης, η Κύπρος, πολύ σοφά, υιοθέτησε τη λύση του ενός παίκτη, που είναι το πιο δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης για την υγεία. Τρίτο, η οικογένειά μου και εγώ ερχόμαστε εδώ και πολλά χρόνια για διακοπές στην Κύπρο και την αγαπάμε».

Ο Σερ Ντέιβιντ Νίκολσον έχει 40 χρόνια πείρας στον τομέα της υγείας, από διευθυντής νοσοκομείου χιλίων κλινών και επικεφαλής του συστήματος υγείας στις δύο μεγαλύτερες βρετανικές πόλεις, το Μπέρμιγχαμ και το Λονδίνο, έως τη διευθυντική θέση στο μεγαλύτερο εθνικό σύστημα υγείας του κόσμου, με 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και τζίρο άνω των 100 δισεκατομμυρίων λιρών.

«Είμαι άνθρωπος που κάνει πράξη τους σχεδιασμούς και με μακρύ ιστορικό διεκπεραίωσης αποστολών. Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αλλά όλα πρέπει πάντα να αρχίζουν με κάποιες βασικές προτεραιότητες. «Χωρίς ακόμα να έχει γίνει λεπτομερής συζήτηση με τον Υπουργό και το υπόλοιπο Δ.Σ. φαντάζομαι πως πρακτική προτεραιότητά μας θα είναι ο διορισμός διευθύνοντος συμβούλου και μίας εκτελεστικής ομάδας ικανής να ηγηθεί των απαιτούμενων αλλαγών, να ορίσουμε ένα αξιόπιστο όραμα παροχής υπηρεσιών που θα καθοδηγείται από τις κλινικές ανάγκες και να θεμελιώσουμε μία ροή πόρων που θα εξασφαλίζει το μέλλον των υπηρεσιών. Όλα αυτά εντός έξι μηνών».

Σε ερώτηση για τις επιλογές για τη βιώσιμη χρηματοδότηση των αυτονομημένων κρατικών νοσηλευτηρίων και του νέου συστήματος εν γένει, απάντησε: «Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα για το χρηματοδοτικό καθεστώς, αλλά υπάρχουν μόνο τέσσερις επιλογές: να βάλει η κυβέρνηση περισσότερα χρήματα στο σύστημα, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να δημιουργήσουμε πλεόνασμα, να διασφαλίσουμε ότι θα συλλέγουμε όλες τις οφειλές προς εμάς και όπου οι ασθενείς έχουν επιλογή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού να παρέχουμε μία υπηρεσία που θα υπερβαίνει τις προσδοκίες».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το βρετανικό NHS παρά τα όποια προβλήματά του θα πρέπει να αποτελέσει το πρότυπο λειτουργίας του κυπριακού ΓεΣΥ, ο σερ Ντέιβιντ απάντησε: «Είναι αδύνατο να πάρει κανείς το σύστημα υγείας μίας συγκεκριμένης χώρας και να το εισαγάγει σε ένα άλλο εθνικό σύστημα. Το κυπριακό ΓεΣΥ πρέπει να διαμορφωθεί μέσα από τις εμπειρίες του κυπριακού λαού και να οικοδομηθεί με βάση τα ταλέντα των Κυπρίων. Μπορώ να βοηθήσω μεταφέροντας την εμπειρία και τα διδάγματα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του βρετανικού NHS, αλλά δεν μπορούμε απλώς να το εισαγάγουμε στην Κύπρο».